środa, 3 kwietnia 2013

Czekoladowa pycha

Wczoraj mój chłopak miał urodziny :) Postanowiłam mu upiec czekoladowy torcik, a tym samym wypróbowałam przepis z tej strony. Ciasto było przepyszne, ale bardzo słodkie, więc następnym razem dodałabym zdecydowanie mniej cukru. Po jednym kawałku czułam się jakbym zjadła co najmniej 3 :) Poniżej znajdziecie trochę zmodyfikowany przepis...


Do wykonania ciasta potrzebujemy:         
200 g mąki                                             
100 g drobnego cukru                                             
180 g masła                                                            
2 jajka                                                                     
1 łyżeczka sody oczyszczonej                                  
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżki śmietany 18%
2 tabliczki gorzkiej czekolady
szczypta soli

Polewa: 
200 ml śmietanki kremówki 36%
300 g kremu czekoladowo-orzechowego
3 łyżeczki masła
4 łyżeczki kakao
garść orzechów laskowych (do przystrojenia)

Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i szczyptę soli. 
W osobnym naczyniu miksujemy 2 jajka z 100 g cukru, dodajemy masło (150 g) i śmietanę (2 łyżki). Powstałą masę mieszamy z wcześniej przesianą mąką. Dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i wszystko razem łączymy. 

Formę smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną (można również użyć bułki tartej). Ciasto dzielimy na połowę i wlewamy do formy. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 
Gdy spód się upiecze, wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie pieczemy drugą część. 

W międzyczasie do garnka wlewamy śmietankę 36% i doprowadzamy ją do wrzenia na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 300 g kremu czekoladowo-orzechowego i 3 łyżeczki masła. Całość mieszamy. Jeżeli nasza polewa jest zbyt rzadka, dodajemy kilka łyżek kakao.

W momencie kiedy wszystko mamy gotowe, bierzemy pierwszy spód i smarujemy go dużą ilością polewy. Następnie nakładamy drugi płat ciasta i smarujemy pozostałą częścią polewy. Na końcu dekorujemy orzechami laskowymi. 

Ważne! Przekątna mojej formy wynosi 30 cm. 

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...