czwartek, 28 marca 2013

Kurczak i jego czerwoni koledzy

Bardzo szybki obiad. Wystarczy wszystko ładnie pokroić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Oczywiście mi to zajęło trochę czasu, bo przy krojeniu robiłam zdjęcia i takie tam. 
Jakby tu nazwać tą potrawę... Dziś "kurczak i jego czerwoni koledzy".

Potrzebujemy:
1 pierś z kurczaka
1 czerwoną paprykę
kilka (ok. 6) pomidorków koktajlowych
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
łyżka masła

sól, pieprz, ziołowy pieprz, czerwona papryka, granulowany czosnek

Przygotowanie:



1. Kroimy w kostkę pierś z kurczaka.












2. Następnie pokrojone kawałki wkładamy do naczynia, polewamy olejem rzepakowym i dodajemy przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, czerwoną paprykę, granulowany czosnek) według uznania. Jeżeli preferujesz potrawy na ostro, dodaj trochę papryki cayenne. 






3. Wkładamy do lodówki na 15 min. 












4. W międzyczasie kroimy pomidorki koktajlowe, paprykę, cebulę i czosnek.











5. Nie musimy układać ich na talerzu :) a kształt pomidorków i papryki jest dowolny.











6. Cebulę kroimy w półksiężyce.












7. Naczynie polewamy olejem rzepakowym, a następnie układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 25 minut.







A tak wygląda kurczak w gotowej postaci. Możesz go podawać z ryżem lub frytkami :) Smacznego!


2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...