Szybko się piecze, a jak pysznie smakuje! Dziś testuję przepis świąteczny ze strony makecookingeasier.pl. A jutro Wam powiem jak smakowało ;)
Potrzebujemy:
Przygotowanie:
1. miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło (125 g, kształt dowolny:), cukier (30 g) i 1 łyżeczkę wody. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut. W międzyczasie włączamy rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wykładamy nim formę. nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, a raczej do momentu kiedy nasze ciasto uzyska złoty kolor.
3. W czasie, kiedy nasze ciasto się piecze wykonujemy masę. Żółtka (2) ubijamy z cukrem pudrem (150 g), dodajemy serek mascarpone (250 g) i serek naturalny (300 g). Wszystko miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy startą skórkę z cytryny (1 łyżeczka). Po wykonaniu powyższych czynności naczynie owijamy folią i wstawiamy do lodówki.
4. Kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika, następnie czekamy aż ostygnie. Nakładamy na powierzchnię cienką warstwę masy kajmakowej, później na warstwę kajmaku nakładamy masę z mascarpone. Dekorujemy :)
Tak wygląda udekorowane przeze mnie ciasto :) Mam nadzieję, że będzie smaczne. Jeszcze nie próbuję, bo nie chcę popsuć efektu wizualnego :)
Ciasto wyszło przepyszne i wszystkim smakowało! Zachęcam do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń