sobota, 30 marca 2013

Słodkie szaleństwo

Dla tych, którzy jeszcze nie upiekli ciasta na święta proponuję alternatywną formę mazurka :)
Szybko się piecze, a jak pysznie smakuje! Dziś testuję przepis świąteczny ze strony makecookingeasier.pl. A jutro Wam powiem jak smakowało ;)


Potrzebujemy: 


Przygotowanie:
1.  miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło (125 g, kształt dowolny:), cukier (30 g) i 1 łyżeczkę wody. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut. 
W międzyczasie włączamy rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.














2. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wykładamy nim formę. nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, a raczej do momentu kiedy nasze ciasto uzyska złoty kolor. 















3. W czasie, kiedy nasze ciasto się piecze wykonujemy masę. Żółtka (2) ubijamy z cukrem pudrem (150 g), dodajemy serek mascarpone (250 g) i serek naturalny (300 g). Wszystko miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy startą skórkę z cytryny (1 łyżeczka). Po wykonaniu powyższych czynności naczynie owijamy folią i wstawiamy do lodówki.
4. Kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika, następnie czekamy aż ostygnie. Nakładamy na powierzchnię cienką warstwę masy kajmakowej,  później na warstwę kajmaku nakładamy masę z mascarpone. Dekorujemy :)

Tak wygląda udekorowane przeze mnie ciasto :) Mam nadzieję, że będzie smaczne. Jeszcze nie próbuję, bo nie chcę popsuć efektu wizualnego :)

1 komentarz :

  1. Ciasto wyszło przepyszne i wszystkim smakowało! Zachęcam do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...