Potrzebujemy:
12 średniej wielkości pieczarek
1 cebulę
50 g masła
pół kostki rosołowej lub pół szklanki bulionu
pieprz czarny, pieprz ziołowy, pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
1. Właśnie tego potrzebujemy :) Jeżeli chcemy by sos był śmietanowo-pieczarkowy dodajemy 3 łyżki śmietany. Ja na początku chciałam, ale później się rozmyśliłam :)
2. Następnie kroimy cebulę i pieczarki w kostkę, tzn. ja pokroiłam w kostkę, ale kształt jest dowolny :)
3. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i dodajemy pół łyżeczki cukru, by cebulka nabrała złocistego koloru. Podsmażamy 5 min. Następnie dodajemy pieczarki i całość podsmażamy 5 min. Po 5 min. wlewamy pół szklanki bulionu i doprowadzamy do wrzenia. W celu uzyskania gęstego sosu dodajemy łyżeczkę mąki i intensywnie mieszamy.
Koniec :) Możemy podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem :) Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz