Do wykonania ciasta potrzebujemy:
200 g mąki
100 g drobnego cukru
180 g masła
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
2 tabliczki gorzkiej czekolady
szczypta soli
Polewa:
200 ml śmietanki kremówki 36%
300 g kremu czekoladowo-orzechowego
3 łyżeczki masła
4 łyżeczki kakao
garść orzechów laskowych (do przystrojenia)
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i szczyptę soli.
W osobnym naczyniu miksujemy 2 jajka z 100 g cukru, dodajemy masło (150 g) i śmietanę (2 łyżki). Powstałą masę mieszamy z wcześniej przesianą mąką. Dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i wszystko razem łączymy.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną (można również użyć bułki tartej). Ciasto dzielimy na połowę i wlewamy do formy. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Gdy spód się upiecze, wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie pieczemy drugą część.
W międzyczasie do garnka wlewamy śmietankę 36% i doprowadzamy ją do wrzenia na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 300 g kremu czekoladowo-orzechowego i 3 łyżeczki masła. Całość mieszamy. Jeżeli nasza polewa jest zbyt rzadka, dodajemy kilka łyżek kakao.
W momencie kiedy wszystko mamy gotowe, bierzemy pierwszy spód i smarujemy go dużą ilością polewy. Następnie nakładamy drugi płat ciasta i smarujemy pozostałą częścią polewy. Na końcu dekorujemy orzechami laskowymi.
Ważne! Przekątna mojej formy wynosi 30 cm.
mniam mniam
OdpowiedzUsuńzjaaadłbym pizze z saalaaaamiiii
OdpowiedzUsuń